Bir kez tadına bakanın müptelası olduğu ve son zamanlarda gündem konusu olan, özellikle koronavirüs döneminde sağlığımız için koşuştururken hızır gibi yetişen dibek kahvesi!
Dibek dövme şekli veya dövülmüş anlamını taşır. Ayrıca ağaçtan yapılmış ,havana verilen isimdir. Farklı farklı isimler ve anlamlar ortaya çıkartan dibek kahvesi Osmanlıdan bu yana kültürümüze işlemiş, az bilinen efsane bir tattır. Kahve, diğer kahveler gibi makinelerde öğütülerek değil havanda dövülerek yapılır, lezzeti ve adını da buradan alır. Türk kahvesinden daha faydalı olduğu düşünülen dibek kahvesi Harput kahvesi olarak da bilinir.
-İçerdiği üzüm çekirdeği sayesinde hafızayı güçlendirir.
-İçeriği çok zengin olduğu için tok tutar.
-Stresle baş etmenizi sağlar.
-Telvesiyle peeling yapmanız cildinize yararlı olacaktır.
-Sindirim sistemine tam destek!
Dibek Kahvesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler: Türk kahvesi, Menengiç, Harnup tozu (keçi boynuzu), Salep, Kakule, Kakao, Kahve Kreması.
Bir fincanlık tarifi;
- Sıcak sudan 1 fincan alıp cezveye koyun.
- Üzerine 1 yemek kaşığı (15g.) Türk kahvesi, menengiç, keçi boynuzu, salep, kakule, kakao, kahve kreması ilave edin.
- İsteğinize göre şeker ilave edebilirsiniz.
- Karıştırdıktan sonra ateşin üzerine koyun ve kaynayana kadar bekleyin.
- Kahvenin ilk köpüğünü alın ve bir taşım daha kaynatın, fincana kalan kahveyi alın.
- Dibek kahveniz hazır. Afiyetle tüketebilirsiniz.
Türk Kahvesini sevmiyor ve acı buluyorsanız tam size göre. Eğer kalorisi konusunda endişeleriniz varsa bir fincan dibek kahvesi sadece 63.90 kalori . İçimi kesinlikle türk kahvesine oranla daha yumuşak. İçerken bol bol baharat tadı alıyorsunuz. Ağrı kesici özelliğine sahiptir. Tarihine bakıldığında Bosna ve Osmanlı’da yaygın olan Dibek kuyularında, dövülerek yapılan kahve öğütülmesi bu şekli ile 19. Yüzyıl’ın ilk yarısına kadar devam etti. Kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin tarihçesine bakıldığında ise, aslında dibeklerin tahıl öğütmede kullanıldığı belirtiliyor. Zaman içerisinde dibeklerin ortadan kalkmasıyla dibeklerde yapılan kahvenin şekli değişiyor, ancak dibek kahvesi olarak adlandırılan kahvenin içerisinde bulunan karışımlar günümüze kadar geliyor.
Yorum