Röportajlar

Mehmet Balta İle Ressamlık Üzerine

ressam Mehmet balta kImdir

Mehmet Balta, resimlerinde renklerin süzülen tonları ile yaşama kucak açmış bir doğanın sonsuz derinliklerinde gizemli bir havanın hissedildiği ender sanatçılardan. Birlikte gerçekleştirdiğimiz bu kısa röportaj sizlere çok şey katacak.

Ressam olmak, herkesin hayalinde vardır. Resim, karmaşıklıktan ve kütselllikten ziyade içinde barındırdığı yalınlık ile sizleri ufkun derinliklerinde ve düşünselliğe sevk etmektedir. Mehmet Balta‘da eserlerinde bunları uygular. Büyük başarılara imza atmış Balta’ya bizlere ayırdığı zaman için teşekkür ederiz.

Mehmet Balta Kimdir?

Şuanda atölyesinde yeni öğrenciler yetiştiren Mehmet Balta, öğrencilik yıllarında yaşadığı zorlukların altını çizdi. 80’li yıllarda yaşanan siyasi atışmalardan dolayı çok zor bir şekilde mezun olduğunu belirten Balta, öğrencilerine kendi yeteneklerini ortaya çıkarması için vesile olmuş büyük bir sanatçı.

1.Kaç Yıldır Ressamlık Yapıyorsunuz?

-1978 yılında eğitimciliğimle birlikte sanat hayatım başladı.

2.Kaç Yıldır Ders Veriyorsunuz?


-Görsel Sanatlar eğitimciliğim 40 yıldır devam etmektedir.

3.Çizdiğiniz Resimlerde Dikkat Ettiğiniz Unsular Neler?

-Resimlerde tema olarak doğayı kullanırım. Doğa ile birlikte Anadolu’yu anlatmaya çalışırım.

4.Resim Yapmak Sizin İçin Ne İfade Ediyor?

-Resim yapmak duyguların dışa vurumudur. Duygularınızı bir resim ile ifade edebilirsiniz. Resim yaparak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Özgürlük resim yapmaktan geçer. Kısaca resim yapmak, benim için bunları ifade ediyor.

5.Sizce Ressam Olmayı Herkes Başarabilir Mi?

-Resim yapmak tabii ki herkesin başarabileceği bir şeydir. Eğitim, araştırma, bilgi ve beceri gerektirir.

6.Mehmet Balta Sanatı ve Sanatçıyı Nasıl Tanımlar?

-Sanat, bir ülkenin en önemli kültür varlıklarındandır. Temel unsurudur diyebiliriz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün en önemli sözlerinden biri; “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” bu söze dibine kadar katılıyorum.
Ressam, görselliği tuvale aktarır, müzisyen kulağa hitap eder, mimar ve heykeltıraşlar ise sanatın yapıtaşlarıdır.

7.Solo Sergi Açtınız Mı? Resimleriniz Alıcı Buldu Mu?

-Şimdiye kadar pek çok sergi açtım. Bunların içinde solo sergilerimde vardı. Atölyede sergilediklerim haricinde resimlerimin hepsi alıcı buldu.

8.Sanatın İnsan Üzerindeki Gücünden Birkaç Kelime İle Bahseder Misiniz?

-Sanat insan üzerinde bir güç değildir sadece bir etkidir. Sanatçı ortaya koyduğu eserlerle güçlenir. Eserlerin beğenilmesi ise sanatçıya güç verir.

9. Sizce Toplumların Gelişmişlik Düzeyi İle Sanat Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

-Toplumların gelişmişlik düzeyi teknoloji ve yenilikçilik ile belli olur. Sanatla gelişmelere ilk insanların mağara duvarlarına resim yapmakla kendi yaşam tarzlarını ortaya koymaları örnek verilebilir. İnsanlar geliştikçe sanatta onlarla birlikte gelişir. İlkçağda yapılan resimler ve Ortaçağ’da yapılan resimler birbirlerinden farklıdır çünkü her ikisi de kendi yaşantılarını yansıtan resimlerdir. Yeni ve Yakınçağ’da sanat zamanla yeniliklere yelken açmıştır. Sanat akımları çıktı ve farklı tarzlar ortaya konuldu. Modern ve Abstract sanatla birçok çerçeve kırılmıştır. Eserleri yaratan insanlardır ancak farklılığı ve yeniliği ortaya koyan temel unsur ise sanattır.

Kısaca Mehmet Balta Hangi Sergileri Açmıştır?

*13-20 Ekim 2000 yılında Ortaköy Kültür Sanat Merkezi’nde kişisel sergi açtı.

*24 Kasım 2001 yılında A.K.M ve Validebağ Öğretmenler Evi’nde karma sergi açtı.

*25 Nisan 2002 yılında K.E.V Sabancı Kültür Sitesi, Ortaköy’de kişisel sergi açtı.


Bu röportaj için Mehmet Balta‘ya teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz. Eğer kendisinin ve öğrencilerinin eserlerini incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Begüm Özkaynak

Merhaba, ben Begüm. 21 yaşındayım. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Araştırmalar yapmayı ve sunmayı seviyorum.

Yorum

Click here to post a comment