Röportajlar

”Beklenilen yağışlar gelmezse Sakarya Nehri’nden su alma yoluna gidebiliriz”

Osmanlıdan bu yana kuraklık ile karşı karşıya kalan bu topraklara bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye, son 10 yılın en büyük kuraklığı ile boğuşuyor. Sular çekiliyor, tarımda ise toprağa değil ürün ekmek, kazma işlemiyor!

Türkiye’de kuraklık medyada her yıl gördüğümüz başlıklar arasında. Ancak bu kez durum ciddi. Öyle ki barajların doluluk oranı %10’un altına düşmek üzere. Bursa’da fabrikaların su harcamaması adına devlet uyarı yaptı ve Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerinin büyük bir kısmını sulayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı‘nın yüzde 90’ı kurudu. Adana’da ise son 92 yılın en kurak kışı yaşanıyor! Devlet bu durum hakkında yaptırımlara gidiyor. Türkiye’nin su kullanımının %50’sini oluşturan İstanbul’da ise yer yer su kesintileri yaşanıyor.

Bu yaşananlar artık su kullanımını düzenli yapmamız gerektiğini gösterirken, koronavirüs nedeniyle su kullanımı artış yapmış durumda. Çorum’da bu yıl yağışların yetersiz olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yer altı ve yerüstü su kaynaklarını olumsuz yönde etkilerken barajlardaki su miktarı da kritik seviyeye düştü. Şu anda Çorum Türkiye’de ki en kurak 5 ilden biri.

İstanbul’da Durum Nedir?

16 milyon kişinin yaşadığı bu büyük metropolün su yönetimi İSKİ’nin elinde. İSKİ, kuraklık dönemini önceden görmüş ve önlemler almış. Yer yer yaşanan su kesintilerinin kuraklıkla alakası olmadığını da belirtelim.
Olası bir susuzluk durumu için İSKİ Avrupa Su İsale ve Dağıtım Dairesi Başkanı Sayın İbrahim Feyzi Ünal ile konuştuk.

1.Sizce bu tablo tam olarak neyi ifade ediyor, İstanbul halkı olarak gerçekten endişe etmemiz gerekiyor mu?

-Evet, endişe etmemiz gerekiyor. Çünkü İstanbul için 2040’a kadar su sorununu çözecek olan Melen Barajı, DSİ tarafından 2000’li yıllarda projesi başlayıp, özellikle geçen sene faaliyete geçemedi. Çünkü barajlarda çatlaklar oldu. Bu nedenle, bugün İstanbul bu konuyu tartışıyor.

”Her yedi senede bir kuraklık oluyor”

Türkiye’de her yedi senede bir periyodik olarak kuraklık oluyor. Bunu 2007’de, 2013’de, şimdi de 2020 yılında görüyoruz. Ancak bu kuraklık her seferinde daha fazla etkisini gösteriyor. Örneğin bu sene son 80-90 yılın en kurak mevsimi olarak geçti.

2.Bu kuraklıkta küresel ısınmanın payı var mı?

-Evet, kesinlikle. Bu kuraklıkta küresel ısınmanın payı büyük, yağışlar da gecikti. Örneğin Aralık 2020’de yağması gerekirken yağmur yağmadı. Ancak Nisan ve Mayıs aylarında çok fazla yağış olacağına dair öngörümüz var.

”Beklenilen yağışlar gelmezse Sakarya Nehri’nden su alma yoluna gidebiliriz”

3.Beklenilen düzeyde yağış olmazsa neler yapılabilir?

-Eğer beklenilen yağışlar gelmez ise Sakarya Nehri’nden su alma yoluna gidebiliriz. Ancak ne yazık ki Sakarya Nehri’ndeki su biraz kirli. Bu nedenle buradan alınacak suyu önce arıtıp sonra barajlara aktarmamız gerekiyor. Sonra bu suyu rahatlıkla dağıtmamız mümkün. Bu bizim ”B” planımız.

4.Sakarya Nehri’nden su gelse, bu su İstanbul halkına kaç ay yetebilir?

-Bizim yaklaşık olarak 3 aylık bir ihtiyacımız olacak. Eğer Nisan yağmurları yağmazsa, Sakarya Nehri’nden su alınacak. Ancak bunlar hep İstanbul halkını düşündüğümüz için yaptığımız planlamalar. Ben bunların hiçbirine ihtiyaç duyacağımızı düşünmüyorum.

”Deniz suyunu da arıtabiliriz, ancak biraz pahalı”

5.”C” Planınız var mı?

-“C” planımız var. Planımız deniz suyunu arıtmak. Ancak bu yöntem biraz pahalı. O yüzden şimdilik bu yöntemin gerçekleşmesi çok uzak bir ihtimal olarak kalacak.

”2021 sonuna doğru sudaki kayıp-kaçakları %22’nin altına düşürmek için çalışıyoruz”

6.Türkiye’de su denilince en önemli sorunlardan birisinin yüksek kayıp su oranları olduğunu görüyoruz. Bu konu siz neler söylemek istersiniz?

-Eski boruları hep yenileriyle değiştiriyoruz. Bu sayede sudaki kayıp kaçak oranlarını minimum düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Bu çabamızın sonuçlarını da somut olarak görüyoruz. İstanbul’un sudaki kayıp-kaçak oranının Türkiye ortalamasının çok çok altında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta, Türkiye genelinde %35 civarında olan sudaki kayıpları, 2021 sonuna doğru İstanbul’da %22’nin altına düşürmek için çalışıyoruz.

İSKİ Avrupa Su İsale ve Dağıtım Dairesi Başkanı İbrahim Feyzi ÜNAL‘a bize vakit ayırdığı için ve sorularımızı yanıtladığı için teşekkür ediyoruz.

Kuraklık Günlerinde Evde Su Tasarrufu Yapmanın 6 Yolu

Mustafa Kemal Atatürk ‘ü Saygı ve Minnetle Anıyoruz

Kuraklığın Çözümü: Bulut Tohumlama

İSTANBUL HALKI KURAKLIK İLE BOĞUŞMA KONUSUNDA NE KADAR?

Begüm Özkaynak

Merhaba, ben Begüm. 21 yaşındayım. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Araştırmalar yapmayı ve sunmayı seviyorum.

Yorum

Click here to post a comment