Kültür & Sanat

Amerikan Fabrikası: Çinliler ABD’de Fabrika Açarsa Ne Olur?

Amerikan Fabrikası özet olarak 2008 Küresel Finansal Krizi’nin ardından ABD’de kapanan fabrikaların Çinli fabrikatörler tarafından satın alınıp işletilmesini ele alıyor.

Amerikan Fabrikası İMDB puanı: 7,4/10
Süresi: 1 sa. 50 dk.

American Factory konusu itibarı ile Çinlilerin aslında nasıl bir düzen içerisinde insanları çalıştırdığını ele alıyor. Belgesel film olan Amerikan Fabrikası, insan hayatının Çinliler için pek öneminin olmadığını izleyiciye gösteriyor. Amerikalı’ların da bir o kadar özgürlüklerine ve rahatlarına düşkün bir şekilde her ortamda yaşama arzularını dibine kadar görmemize neden olmuştur. Unutmadan söyleyelim ki Amerikan Fabrikası, Barrack Obama ve eşi Michelle Obama tarafından yaptırılan bir Netflix belgeselidir.

Amerikan Fabrikası Fragman İzle

American Factory izle

Amerikan Fabrikası analiz olarak detaylı bir şekilde araştırdığımda aslında bu belgeselin aynı yönetmenler tarafından daha önce yapılmış kısa bir belgeselin devamı niteliğinde bir belgesel olduğunu gördüm.

Steven Bognar ve Julia Reichert, 2009 yılında “The Last Truck: Closing of a GM Plant” adında kısa bir belgesel çektiler. İkili çektikleri bu kısa belgeselde Amerika’nın Ohio eyaletinin bir kasabasında bulunan General Motors fabrikasının 2008 Finansal Krizi sonrası kapanışı ve bölgenin içine düştüğü durumu anlatıyorlardı.

Bu kısa belgeselin ardından ikili çalışmalara devam ederek, çekimlerini 2015 yılında başlayıp 2017 yılının sonlarına kadar süren ve General Motors fabrikasının Çinli bir şirket tarafından satın alınmasının ardından yaşanan otomasyon, işçi sağlığı, sendika, ideolojik farklar gibi konularının işlendiği Amerikan Fabrikası adındaki belgeseli bizlere sunuyorlar.

American Factory Belgeseli: ”Birey dediğimiz şey Çin’de yok. Çin’de toplum var.”

Bu sözün Çinli bir işçinin çalışma prensibini çok güzel bir şekilde özetlediğini düşünüyorum. Çünkü Çin dışında bildiğimiz dünyada insanlar genel olarak kendilerini ve ailelerini geçindirmek için ve arzu ettiklerini şeylere ulaşmak için çalışıyorlar.

Çalışırken onları motive eden ana etmen budur. Ancak Amerikan Fabrikası belgeselinde de gördüğümüz gibi Çinliler açısından duruma baktığımızda insanlar, ülkelerinin refahı için çalıştıklarını düşünüyorlar ve bu uğurda her türlü zorluğa katlanmaları gerektiklerini düşünüyorlar.

Açıkçası Çinli işçilerdeki bu anlayış, benim içimi çok karartan bir nokta oldu. Çünkü devlet dediğimiz mekanizmanın asıl işlevinin bizim için var olan bir şey olduğunu düşünüyorum. Nitekim, ABD vatandaşı işçilerin de bu şekilde düşündüğünü American Factory belgeselinde rahatlıkla görmekteyiz.

ABD’li işçilerin bir hak olarak gördüğü işçi sağlığı ve sendika gibi konulara, Çinli patron ve işçilerin öcü gözüyle bakmaları ve bunları verimi düşüren etmenler olarak görmeleri, Batı ile Doğu arasındaki ideoloji farkının gözler önüne serdiğini düşünüyorum.

Kısaca, Amerikan Fabrikası belgeselinin içinde birçok farklı unsuru bulunduran bir belgesel olduğunu ve Oscar ödüllü bu belgeselin, modern dünyada yaşayan her insanın izlemesi gereken bir belgesel olduğunu düşünmekteyim.

Kullandığınız uygulamalar bilgilerinizi nasıl pazarlanıyor? 
The Great Hack Analizi için bu içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Onur Tutuş

Merhaba, ben gazetecilik bölümü okuyan bir üniversite öğrenicisiyim. Yazmayı, okumayı, araştırmayı çok seviyorum. ''En yüce bilgi, başkalarıyla paylaşılan bilgidir.'' anlayışıyla öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yorum

Click here to post a comment